Gode råd

Gode råd til de mindste

Den første tid med hvalpen kan virke svær og uoverskuelig, men her er nogle gode råd, som kan gøre det lidt nemmere.

Lad hvalpen være tæt på dig i den første tid. Så bliver den hurtigere tryg ved alt det nye.

Lad hvalpen sove ved siden af sengen. Når den er faldet til, kan kurven flyttes ud af soveværelset til det sted hvalpen skal sove

Gør boligen sikker for hvalpen. Beskyt den mod stejle trapper, elkabler, kemikalier, huller i hegn og stakitter samt søer og pools.

Luk dørene til de rum den ikke behøver at have adgang til. Så er det nemmere at holde øje med den lille bandit.

Fjern alt det, du ikke ønsker hvalpen skal bide i – og ødelægge.

Lær dine børn at respektere hvalpens behov for fred og ro.

Fodring og luftning bør i begyndelsen ske på faste tidspunkter. Senere, når hvalpen er faldet til, kan man vænne den fra det igen.

Luft hvalpen kort tid efter den har spist og drukket – eller leget, så den ikke behøver at besørge inden døre. Husk at rose den, når den tisser eller laver stort udenfor.

Besørger den inden døre, skal du gøre grundigt rent bagefter, så den ikke kan lugte sig selv – og dermed blive ’opfordret’ til at fortsætte ugerningerne. Lad være med at afstraffe hvalpen, hvis det går galt – hjælp den i stedet til at besørge udendørs.

Begynd ’alene hjemme’ træning allerede få dage efter hvalpens ankomst. Placer hvalpen (meget gerne efter en gåtur hvor den er naturligt træt) i dens kurv med legetøj og begynd træningen ved hurtigt og ubemærket at forsvinde i et kort øjeblik. Bedst er det, hvis du er tilbage inden den når at blive urolig. Men piber den, skal du vente til den har været i ro i omkring 2 minutters tid. Udvid perioden du er væk gradvist.

Lær hvalpen at være tryg ved mørket. Følg med den ud om aftenen, så du kan afbryde den, hvis den eventuelt begynder at gø og stresse op.