Killingens sundhed

Tjek killingens sundhedstilstand

SKYTTENS bringer her en simpelt oversigt med forskellige sygdomme, signaler og symptomer. Vi fortæller lidt om eventuelle grunde hertil – men husk altid at kontakte en dyrlæge, hvis du er i tvivl om killingens sundhedstilstand!

Tjekliste
Opsøg altid dyrlæge, hvis killingen:

  • halter og ikke kan koordinere sine bevægelser.
  • hvis katten bløder fra tarm og/eller har forstoppelse i flere dage.
  • optræder aggressivt, når bestemte områder på kroppen berøres.
  • reagerer aggressivt uden påviselig årsag eller uden varsel.
  • virker sløv, vil ikke bevæge sig eller bliver hurtigt træt.
  • har tegn på åndedrætsbesvær.
  • spiser meget uden at tage på i vægt.
  • bliver fed, selvom den spiser mindre end normalt.
  • mister appetitten eller ikke kan spise eller synke.
  • har et for katte unaturligt adfærd.
  • har problemer med at tisse eller komme af med afføringen.
  • klør sig meget og har hårtab.
  • har rødmende eller hårløse områder.
  • har sår, der ikke heler eller har områder med hævelser.

Ormekur
Giv altid din nye kat en ormekur. Ormemidler er receptpligtig medicin, og kan kun fås med henvisning fra dyrlægen. Interval af ormekure er afhængig af om katten er en udekat, som fanger og spiser mus, rotter og andet – eller om det er en indekat, der kun får foder.

Ører
Kattens ører er selvrensende, men det er en god ide at tjekke dem fra tid til anden. Rens evt. med vat på en finger.

Pels
Du må ikke bade din kat. Til gengæld må du gerne børste den nænsomt og på de måde hjælpe den af med løse hår, der kan sætte sig som hårboller, når den slikker sig. Pels på katte med langt hår kræver specialpleje.

Kløer
Katte der ikke opholder sig ude, skal have klippet kløer, fordi de ikke selv slider dem. Klip forsigtigt; ’tryk’ kløerne ud og klip med en 3-i-1 eller en negletang.

Tænder
Tandsten, der ses som en brun belægning, hos katte er meget smertefuldt. Den bedste kur mod tandsten er at lade katten bruge – og dermed rense – sine tænder fx ved at spise tørkost fra SKYTTENS.

Vaccination
Katte vaccineres mod bl.a. clamydia, kattesyge og katteinfluenza første gang, når de er 12 uger og derefter igen når de er 16 uger. Herefter skal de revaccineres regelmæssigt for at være modstandsdygtige.

Neutralisering
Katte der løber frit parrer sig frit – og du bør vise ansvar og lade dem neutralisere. Allerede når de er 6-10 mdr. gamle, er de kønsmodne. Katte, som forhindres i at parre sig, kan blive frustrerede, udvise aggressivt adfærd – især hankatte.

Kattens signaler
Fra naturens side er katte territoriale, dvs. at de ikke lever i flok, og ikke indordner sig under en leder. Derfor vil katte i familier heller ikke indordne sig på same måde som hunde gør det. Men de kan sagtens knytte sig til en eller flere personer.

Kattens lyde
Det er en ubredt misforståelse at tro, at katte udelukkende spinder, fordi de har det rart. Katte kan også spinde, når de har smerter eller er syge.

Kradse
Katte kradser på ting. Det er helt naturligt. De gør det fordi de både afsætter duftspor – og dermed afmærker territorium, men også fordi de gerne vil have slebet kløer.

Klatre
Lav plateauer bl.a. ved at sætte hylder op, og giv din kat mulighed for at klatre op, finde hvile og ligge og holde øje med verden. Det giver også god motion og balanceøvelser.

Katte og fællesskab
Bor der flere katte under samme tag, vil de ofte dele boligen op imellem sig, hvilket igen kan give stridigheder. Derfor er det en god ide at lave zoner til dem, fx ved at sætte hylder op forskellige steder.

Aktivering
Katte skal aktiveres og stimuleres, især katte der bor i lejligheder m.m.. Og jo mere man leger med sin kat, jo mere knytter den sig til en. Katte som er understimulerede kan være aggressive og gå til angreb på fx ejerens hænder og fødder.

Renlighed og urenlighed
Katte vil undgå at besørge steder, hvor de opholder sig. De har behov for at dække deres efterladenskaber til, når de har besørget. Derfor skal de have en bakke med egnet kattegrus. Det er vigtigt, at kattebakken står et uforstyrret sted. Hold bakken ren; fjern efterladenskaber, vask bakken og tilfør nyt grus.

Udstyr til katten
Kradsebræt er rart for katten og passer samtidig på ens indbo.
Legeting til at kaste i luften hjælper med at bevare jagtinstinkter.
Kattegræs hjælper katten til at komme af med hårboller.
Gem kattens mad i specielle beholdere, så den skal kæmpe for det.
Transportkasse er et must, når du skal rundt med din kat.